dimarts, 27 de març del 2012

Per la història dels nostres llauradors

El passat dimecres 21 de març, els alumnes de 1r d'ESO anàrem a Torrent, a visitar una casa antiga de llauradors d'uns 100 anys aproximadament. És una casa que abans era vivenda però ara l'han convertida en museu.
En entrar, a la dreta, hi havia un maniquí amb un vestit marró i daurat, de l'ama de la casa. El dormitori principal es trobava a l'esquerra. Hi havia un llit de fusta, un bressol i un catret. I un armari amb un secreter. La cuina, amb tots els seus estris i atifells, un forn per a fer pa i un pou. A l'estable estava el carro i el comú de la casa. El que més em va cridar l'atenció fou l'almàssera, perquè era molt gran. L'almàssera servia per a fer oli i vi.
En una altra habitació hi havia una dispensa, una màquina per a fer embotits, un llibrell, una carnera, almuts, bótes, romanes...
A l'andana hi havia tot tipus de ferramentes per a treballar el camp, com un trill, una corbella, una rella, un fumigador, una bàscula per a pesar caixons de taronges...
Ha sigut una excursió molt interessant, perquè molts de nosaltres encara que coneixíem el nom dels utensilis, perquè els hem aprés a classe de Valencià, no els havíem vist mai i ens ha recordat un poc com vivien els nostres avantpassats.
Lydia Monfort (1r d'EO)