dilluns, 5 de novembre del 2012

Visita en bici al Tancat de la Pipa


Com tots els dies, tots plegats érem puntuals al pati de l'escola. Però aquest dia hi havia una novetat. Sense motxilla de llibres ni uniforme escolar, arribàrem amb la nostra bicicleta i el nostre casc, tots equipats per a una activitat especial. Aqueix no seria un dia normal d'escola, i això s'agraeix de tant en tant, la veritat. Mentre tots els xiquets entraven a classe amb les seues mestres, nosaltres restàvem al pati contents i excitats, esperant inquiets el moment de l'eixida.
A les nou i quart del matí marxàrem cap al nostre destí. Passàrem pel pont de la via cap al polígon industrial de Massanassa, creuàrem la Pista de Silla pel túnel més pròxim. Després, dirigits per la policia municipal, agafàrem la pista de la vorera del barranc de Poio. La idea era travessar-lo pel seu interior, però prompte la vam descartar degut a la gran quantitat d'aigua que hi venia i que feia impossible qualsevol travessia interna del barranc. Això ens va obligar a tornar cap enrere i cercar una ruta alternativa. Férem el mateix recorregut en sentit contrari i creuàrem a Catarroja per la passarel·la de la via ferroviària. Baixàrem pel túnel proper i passàrem al polígon. Pel camí del Port s' enfilàrem direcció el Tancat de la Pipa, ara ja si, sense més incidents.
Quan arribàrem al lloc, els monitors ens deixaren un hora de temps lliure. Després entràrem tots a l’observatori, una mena porxet amb orificis per a l'observació en la paret posterior. Amb prismàtics ens van ensenyar a veure els diferents tipus d'aus que es poden observar al parc. Quan acabàrem aquesta activitat, ens traslladàrem a l'edifici central i pujàrem per una escala quadrada al terrat, on hi havia un telescopi amb el qual vam observar un magnífic agró blau.
En finalitzar aquesta activitat ens adonàrem que ja era tard i que calia tornar al col·legi. La tornada fou pel mateix camí de l'anada, i arribàrem cap a la una i mitja de la vesprada, amb tots el pares esperant-nos, ja un poquet preocupats.
Pau Perpiñà (5é de Primària)

El Tancat de la Pipa és una marjaleta de 40 hectàries, situada al llac de l'Albufera. Entre el barranc del Poio i el canal de Catarroja.
La funció del tancat és la de recuperar espècies i assajar noves tècniques per a la recuperaciò de l'aigua.
És un laboratori a l'aire lliure, que gràcies als filtres verds que utilitza , neteja el tancat.
Té com objetiu, recordar com era l'Albufera de València  abans de la crisi ecològica de l'any 60.
Fa un parell d'anys era un arrossar. Ara és un projecte de restauració medioambiental.
L'aigua del tancat és neta i transparent. En millorar l'hàbitat, la fauna respon. És així com el nombre d'ocells ha augmentat considerablement.
M'agradaria que en un futur, aquest projecte s'expandira per la resta de l'Albufera.
Sebastián Bou Vidal (5é de Primària)