dilluns, 11 de febrer del 2013

Quaresma 2013



Dintre de quaranta dies ens espera la Pasqua, per als creients cristians la festa més important de l’any. I, abans, s’obri per a nosaltres un temps preciós que, pels dies que dura, diem “la Quaresma”. És probable que per a algunes oïdes aquesta paraula els resulte arcaica i desfasada, perquè només els evoca costums i continguts impropis de la modernitat. Però s’equivoquen. La Quaresma cristiana és una cosa rigorosament moderna i actual, fins el punt que, si no existira, caldria inventar-la, si és que no volem perdre qualitat humana i cristiana.
Quaresma és temps de conversió, de canvi. Conversió (“metanoia”) significa, de fet, canvi de rumb, canvi de mentalitat; no significa fer penitència, ni torturar-se l’esperit per descobrir que hem mantingut actituds que ens deterioren com éssers humans. Ací hem de fer tots, un seriós examen de consciència. Quantes vegades hem descobert els nostres errors i ens hem conformat amb anar a confessar-los, fins i tot complint una “penitència”, però no hem canviat el rumb. No és estrany que hàgem acabat per perdre el sentit de la Quaresma. 
La nostra proposta és que ens centrem, enguany, en la cerca i confrontació amb la Bona Nova, concretament pel que fa a la nostra vida relacional, amb nosaltres mateixos/es, amb els altres, amb la naturalesa i amb Déu: són les quatre relacions constitutives de l'ésser humà, que abraça una autèntica Espiritualitat i que nosaltres estem cridats a viure des de l'actitud cristiana de la fe… Creiem que és una clau que pot ajudar-nos molt a viure millor aquesta dimensió determinant de la nostra vida. Que bé si cresquérem en la nostra vida de relació, segons l'Esperit de Jesús!