divendres, 25 de maig del 2012

Entre Saturn i la Lluna

El passat 10 i 11 de maig les classes de 1r, 2n d’ESO i els alumnes de 4t de l’optativa de Biologia d’ESO, férem l’excursió a l’Escola de Cosmofísica de Titaigües.
Després d’haver-se suspés unes 5 voltes, quan anàrem no ens ho podíem creure. Allà, en mig de les muntanyes, sense contaminació lumínica, ens explicaren un fum de coses sobre el cel i els aparells per a observar-lo. Entre aquestees: les parts i la utilització dels diferents tipus de telescopis, com es fa un planisferi i un rellotge de Sol. També, en una sala en forma de cúpula, amb una projecció en 360º, ens mostraren les diferents constel•lacions, com es mouen els planetes i on estan situats, com es va produir l’evolució i de pas experimentàrem com es comportava el soroll en una sala d’eixa forma.
Al dia següent, després de dormir (els que ho feren) ens desdejunàrem i seguidament apujàrem a l’observatori per observar el Sol, amb uns telescopis especials (tenien uns filtres): li veiérem la fotosfera i després tots junts varen poder veure les taques solars.
Després apujàrem a la muntanya i férem com un xicotet dossier de plantes.
Després tornàrem a l’escola a arreplegar les bosses, i finalment ens n’anàrem a casa cansats. Tots esperem que aquesta excursió es torne a fer.
Jorge Muñoz i Carlos Estellés (2n d’ESO)