divendres, 18 de febrer del 2011

Visitant biblioteques

El passat dimarts dia 15 de febrer els alumnes de 4rt d’ ESO vam realitzat una visita a la biblioteca de la Universitat de València i al monestir de Sant Miquel dels Reis.

Primer a les 9 agafarem el tren i en aplegar a València varem tindre una estona per parlar mentre caminàvem cap a la Universitat de València.

En arribar ens van atendre dos senyores molt agradables que ens mostraren les instal·lacions mostrant-nos primer en una sala d’ordinadors com veure el catàleg de llibres dels quals disposa la biblioteca de la Universitat per Internet, em vaig quedar sorprès per la quantitat de llibres que hi havia, sobre mig milió, ens van dir. Després ens van dividir en dos grups i començàrem a veure cada grup per la seva banda les parts de la biblioteca. El millor de la visita sens dubte va ser que la guia ens va deixar agafar i mirar qualsevol llibre que hi havia.

Vam veure moltes sales i a cada sala descobríem noves coses sobre l'organització i manteniment dels llibres. Em va deixar molt sorprès la quantitat de llibres amb distints idiomes: anglès, àrab, grec, italià...

Crec que una de les primeres preguntes va ser de quina manera ens els podíem emportar, desgraciadament nosaltres no podíem, tan sols podien els alumnes de la Universitat que tenien carnet o els de les universitats vinculades a aquesta.

Per últim vam veure una de les habitacions on deixaven els llibres que ja no podien estar en la biblioteca i ens va dir la guia que era una habitació perillosa perquè hi havia una alarma que si detectava fum bloquejava la porta i alliberava un gas que eliminava l’oxigen de la habitació per evitar danyar els llibres. Sincerament, em va entrar certa por. Desprès ja ens n'anàrem amb un bon sabor de boca i amb més d’un client que no tardaria molts anys en anar-hi com a alumne.

Després vam agafar un bus i anàrem al monestir de Sant Miquel dels Reis a visitar tant el monestir mateix com la Biblioteca Valenciana:

La guia ens va contar els inicis del monestir i com havia passat de monestir a realitzar altres funcions com presó, escola, magatzem de l’ajuntament...

Encara que era la Biblioteca Valenciana i guardava molts llibres antics no vam poder accedir a aquests, ja que es necessita un carnet d'investigador, però la visita guiada va estar molt bé i vam veure moltes coses, entre les que jo destacaria: la catedral i les tombes dels fundadors, que estan enterrats en un lloc que és il·luminat pel sol justament el dia de sant Miquel, molt curiós...

Va ser una excursió que em va agradar molt i em va permetre valorar com d'important és conservar la cultura, que està sobretot als llibres.

Santiago Piris (4t d'ESO)