dimecres, 5 d’abril del 2017

Tornem al passat de la nostra comarca


El dia 29 de març de 2017 el curs de 1r d’ESO vam fer una excursió al Museu Comarcal de l’Horta Sud, on hem vist la reproducció d’una casa de fa 100 anys.
El dia abans d’anar a l’excursió, a classe el professor de Valencià ens ensenyà paraules que ja quasi no s’usen com: llibrell (safa), atifell (instrument), comú (bany), aixavegó (xarxa), catret (cadira), trill (post de fusta per a trillar), almut (unitat de mesura), braser (aparell circular que du brases dins per a calfar la casa), mall (martell gran), romana (bàscula o pes), i almàssera (lloc on es fa oli).
Durant tot el trajecte en autobús hem estat cantant cançons. Una vegada hem arribat allí hem anat directes al museu i quasi tota la classe hem recordat que quan érem més xicotes ja havíem anat i havíem fet xocolata. Abans de començar la visita ens ha donat temps per a beure, anar al bany i deixar les motxilles a una sala plena de caixes amb cucs de seda, on feia molta olor a fulles de morera.
Després hem començat la visita per la casa. Primer hem vist el dormitori del matrimoni, que tenia un secreter que ens ha paregut curiós a tota la classe. Després el menjador, que hi tenia una bolseta de l’època amb Colacao i ens paregué graciós. El dormitori del fadrí tenia un escriptori i uns mapes, que qui fóra que els havia escrit tenia una molt bona cal·ligrafia. La cuineta, que estava molt ben equipada, i el pou de 14 metres de profunditat, en què molts pensaven: què passaria si cauen les ulleres per les reixes? També vam veure l’estable, amb el comú. L’almàssera, on estava una gran pedra per a traure oli, que la movien els cavalls o els burros; i la cambra de l’oli, l’habitació de la casa on més fred fa.
Després hem pujat a l’andana, que tenia una mena de lliteres per als cucs de seda i diferents instruments per a llaurar el camp amb animals, i a la pallissa, on hi havia diferents eines per al camp. A la pallissa hem vist un vídeo de com feien la collita del gra quan arribava el temps de la sega. Quan hem acabat de veure-ho tots hem pensat el mateix, que fer tot el que feien en un matí i en una part que calia agranar el gra, fer-ho sense el pal de la granera, de manera que has d'estar tota l'estona acatxat, i després aguantar els dolors d'esquena, era molt dur, i que nosaltres no aguantaríem tant.
Després  ens han dividit en diferents grups i hem fet activitats sobre la casa. Cada grup tenia assignades unes parts de la casa per a completar unes fitxes. La subdelegada ha firmat per tota la classe en un llibre de firmes de visitants. Abans d'anar-nos-en, hem arreplegat les motxilles, i ja després hem pujat a l’autobús i hem estat cantant fins arribar a Massanassa. Ens ho hem passat molt bé.
Lucía Tejadas Florentino (1r d’ESO)

Fes clic ací per veure totes les fotos