dilluns, 1 de desembre del 2014

Morella ja és nostra!

El passat 25 de novembre, els alumnes de 4t d'ESO, acompanyats pels professors d'Història i Valencià vam anar a visitar Morella, una ciutat històrica a la comarca dels Ports (Castelló). En arribar allí vam esmorzar i després  vam passejar  pel alguns carrers que estan adoquinats. Després vam anar a visitar l'església de Santa Maria La Major, la façana de la qual és d'estil gòtic (segle XII). El que més destaca al seu interior és l'escala de caragol amb la qual es puja al cor, tota decorada amb figures pintades de colors que representen escenes del naixement del Senyor i dels Reis Mags, l'Altar Major, daurat i els tres rosetons amb vidrieres originals de l'escola valenciana. 
El que més ha cridat l'atenció és l'impressionant òrgan del segle XVIII que hi ha allí, un dels òrgans valencians més antics, i que encara funciona.
Hem visitat també el claustre gòtic del convent de San Francesc i hem entrat a la sala on es veneraven als morts, on hi havia pintures al fresc de la dansa de la mort, la més antiga a terres hispàniques.
A prop d'allí es troba el castell de Morella. Des d'allí hi havia unes vistes meravelloses de la ciutat.
Després hem fet una enquesta lingüística a la gent d'allí per a veure com parlen ells el valencià, que el parlen diferent a nosaltres: valencià septentrional es com es diu la variant dialectal que ells parlen.
Finalment hem baixat al poble per a dinar. I alguns hem comprat dolços típics d'allí, com el flaons.
Ha sigut una bona elecció per part dels professors fer aquesta excursió. 
Ens ho hem passat genial!!
Lydia Monfort  (4t ESO)